Съвети за сигурност

Как да се предпазите от най-новите фишинг атаки в интернет?

Предупреждаваме те за нов тип измами, на които може да попаднеш в интернет

В Klavni.BG непрекъснато работим, за да ти осигурим сигурна търговска среда, за да можеш да продаваш и купуваш спокойно. Възползвайки се от доверието на нашите потребители, в платформата се появиха хакери, които имитират KlavniBG акаунти, за да те подмамят да оставиш личните си и банкови данни. Феноменът се нарича „фишинг“ и е най-честата измама в онлайн средата.

Какво е фишинг?

Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат суми от тях. Чрез фалшиви уебсайтове, имейли или SMS, които много добре създават илюзията, че идват от известни и надеждни компании, престъпниците се опитват да получат достъп до твоите лични данни. Тяхната цел: пароли, банкови данни и друга поверителна информация.

Как можете да идентифицирате опит за измама?

Престъпниците винаги измислят методи, които са все по-трудни за откриване, така че е добре да си в течение. Съвсем от скоро целта на опитите за измама е KlavniBG доставка. Атакуващите генерират фалшива връзка (линк), където продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че KlavniBG няма система, чрез която купувачите могат да плащат за продукта онлайн.

Ето признаците, които трябва да предизвикат подозрение, както и препоръчителните методи за защита и безопасност:

 1. Фалшиви връзки и страници за клониране

  Буквата „о“ много прилича на числото „0“, нали? На това се основават нападателите. Фино замествайки определени символи, те създават илюзия за позната и сигурна уеб страница. Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получавате чрез WhatsApp, Viber, или други платформи за съобщения, различни от чата на Klavni.BG.

  ВАЖНО:

  Официалният домейн на сайта на KlavniBG е този: https://www.klavni.bg. Клонинг сайт за фишинг атаки би могъл да съдържа името и дизайна, провери внимателно има ли разлики в изписването.

  Провери страницата, като обърнеш внимание на промените в нюансите на цвета, сенките и други несъвършенства на текста (граматично неправилни или с различен шрифт).

  Подлагай на съмнение всеки линк, който ти се изпраща и не бързай да го отваряш.

 2. РАЗГОВОРИ, ИЗНЕСЕНИ ИЗВЪН ЧАТА НА KLAVNI.BG

  Когато продавачът премести разговора на друга платформа за съобщения, KlavniBG няма контрол и вече не може да те защити. Ако купувач ви пише чрез Viber, че е извършил плащането и те моли да кликнеш върху линк, за да видиш доказателството, можете да си сигурен, че това е измама.

  ВАЖНО: Дръжте разговора само в KlavniBG чат.

 3. ИСКАНЕ ЗА БАНКОВИ ДАННИ

  Нападателите генерират фалшив линк, в който продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода, под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че нямаме система, чрез която купувачите да могат да платят онлайн.

  ВАЖНО:

  Не въвеждай данните на картата си, за да „получиш стойността на артикулите, продавани в KlavniBG“. Плащането за артикулите, продавани от потребители на KlavniBG никога не се извършва онлайн. Това е възможно само при лично предаване, или чрез наложен платеж, извършен през куриерската фирма. Задължително използвайте опцията за предварителен преглед на артикула и никога не превеждайте пари авансово!

 4. СМС СЪОБЩЕНИЯ С ФАЛШИВ ПОДАТЕЛ

  Нападателите персонализират телефонните номера с името на доверена компания като KlavniBG и след това изпращат фалшиви съобщения, насочвайки потребителите към собствените им страници. Ако това е известие за текуща транзакция, имай предвид, че тя трябва да изглежда както в нашия сайт.

 5. ЕЗИК И ПРАВОПИС

  Текст, написан с много грешки и с предупредителен тон, който те моли да вземете незабавно решение, почти сигурно е опит за измама.

  ВАЖНО: Довери се на инстинкта си, ако съобщението предизвиква подозренията ти и незабавно прекрати комуникацията!